Persoanele cu diabet sunt afectate de un nivel ridicat de zahar in sange. Acest fenomen apare datorita faptului ca insulina din corp nu este utilizata in mod eficient. Daca suferiti de diabet, ar trebui sa aveti grija la ce si cat mancati.

Reducerea numarului de calorii este importanta pentru tinerea sub control a diabetului. Dar, optiunile alimentare potrivite va pot ajuta sa mentineti nivelul de zahar din sange in parametrii optimi.

In timp ce moderatia este de cele mai multe ori vitala, exista si unele alimente la care ar trebui sa aveti grija.

10 alimente pe care diabeticii ar trebui sa le evite

1. Fructele uscate
Desi fructele uscate contin o multime de nutrienti si fibre, procesul de deshidratare cauzeaza concentrarea excesiva a zaharului natural din fructe. In timp ce gustarile formate din caise uscate sau stafide sunt mai santoase decat un fursec, va vor da peste cap nivelul de glucoza din sange.

Evitati fructele uscate si, in schimb, alegeti fructele proaspete, precum pepenele galben, grapefruit, piersici si capsune.

2. Bauturile pe baza de cafea cu arome
Alimentele ce contin adaosuri de zahar nu sunt cea mai buna alegere in cazul diabeticilor. Acele mixuri de cafele sunt tentante cu un motiv; sunt pline de frisca, zahar si sirop care va pot afecta nivelul de zahar din sange.

3. Carnurile grase
Evitati carnurile grase deoarece contin foarte multe grasimi saturate. Acest tip de grasime din carne mareste nivelul de colesterol si produce inflamatii in intregul corp. Mai mult, facand comparatie cu o persoana sanatoasa, acestea pot pune diabeticii in fata unui risc mai mare de atac de cord, din moment ce ei se afla deja in pericolul unor astfel de situatii datorita diabetului.

In schimb, optati pentru proteinele slabe din curcan, puiul fara piele, fructele de mare, peste si muschiul slab de vita.

4. Mancarurile prajite
Prin reducerea consumului de pui, cartofi, aluat, chipsuri, toate prajite, veti reusi sa constatati imbunatatiri generale de lunga durata in ceea ce priveste sanatatea. Mancarurile prajite sunt pline de ulei, adica adauga enorm de multe calorii oricarui aliment. Pe langa asta, foietajul pluseaza si mai mult la numaratoarea caloriilor.

Excesul de alimente prajite si unsuroase pot duce la adunarea kilogramelor si cauzeaza un haos in ceea ce priveste zaharul din sange. Unele astfel de mancaruri sunt prajite in uleiuri hidrogenate, pline de grasimi trans nesanatoase. Acestea va vor creste nivelul de LDL, sau colesterol daunator in detrimentul nivelului de HDL sau colesterol sanatos si vor mari riscul de boli cardiace.

Nu exista o cantitate de grasimi trans pe care sa o includeti in siguranta in dieta, in special daca suferiti de diabet de tip 2.

5. Produsele lactate grase
Alimentele cu un continut bogat de grasimi saturate afecteaza sistemul circulator si arterele. Puteti inlocui produsele lactate cu un continut inalt de grasimi, precum inghetata si smantana, cu cele cu un nivel mai scazut sau fara grasimi.

Intotdeauna sa va amintiti ca, uneori, reducerea continutului de grasime inseamna suplinirea zaharului; prin urmare, verificati mereu etichetele nutritionale.

6. Sucul de fructe
Sucurile din fructe sunt de multe ori considerate ca fiind bauturi sanatoase, desi efectele lor asupra nivelului de zahar din sange sunt similare cu cele ale bauturilor carbogazoase si dulci.

Acest lucru este valabil si pentru sucurile 100% din fructe si alte tipuri care contin adaos de zahar. In unele cazuri, sucul de fructe contine un nivel si mai mare de zahar si carbohidrati decat cele carbogazoase.

Spre exemplu, 250 ml de suc neindulcit de mere si suc carbogazos contin 24 de grame de zahar fiecare. O portie echivalenta de suc de struguri contine 32 de grame de zahar.

Similar cu bauturile indulcite, sucul de fructe este bogat in fructoza, tipul de zahar care duce la obezitate, rezistenta la insulina si la boli cardiace.

O alternativa mai buna ar fi apa cu o felie de lamaie, care contine mai putin de 1 gram de carbohidrati si este relativ fara calorii.

7. Alimentele procesate
Alimentele procesate au o valoare nutritionala foarte scazuta. Mai mult, sunt pline de sodiu, zahar, aditivi, grasimi trans, indulcitori artificiali, conservanti, coloranti si alte chimicale care produc haos intr-un sistem metabolic deja afectat de diabet.

Raspandirea alimentelor procesate pe piata este procesul ce caracterizeaza o dieta normala, Vestica si moderna care ne-a adus la aceste niveluri de diabet zaharat de tip 2, atacuri cerebrale, boli cardiace, cancer si hipertensiune.

Mancarurile procesate contin un nivel ridicat de produse derivate in urma procesului de glicare avansata sau AGE care cauzeaza oxidarea si inflamarea; acestea degradeaza celulele si tesuturile din corp si promoveaza aparitia diabetului de tip 2 si a rezistentei la insulina.

8. Paste, painea alba si orezul
Pastele, painea alba si orezul sunt produse procesate, cu un continut ridicat de carbohidrati. Consumul covrigilor, a painii si a altor alimente cu faina rafinata sunt cunoscute pentru accentuarea nivelului de zahar din sange in cazul persoanelor ce sufera de diabet tip 1 sau 2.

Mai mult, intr-un alt studiu, pastele fara gluten au aratat ca pot mari nivelul de zahar din sange, desi produsele pe baza de orez au cel mai evident efect.

Un alt studiu a descoperit ca aceste alimente au un continut scazut de fibre iar asta va cauza absorbtia lenta a zaharului in sistemul circulator.

9. Legumele radacinoase
Pentru indivizii cu diabet sau pre-diabet, consumul legumelor radacinoase si a tuberculilor, precum cartofii dulci, cartofii galbeni, morcovii, napii, taro si ignama devine problematic deoarece toate acestea au un continut ridicat de zahar, amidon si cantitati scazute de fibre. Acestea pot cauza izbucniri de insulina. Daca sunteti deja diabetici sau aveti pre-diabet, ar trebui sa le evitati.

Indexul glicemic al legumelor radacinoase si a tuberculilor variaza intre moderat si ridicat. Cele cu cel mai mic index glicemic sunt morcovii, ignama si cartofii dulci, cu GI de 38, 47, respectiv 55.

10. Dulciurile
Bomboanele, sucurile acidulate, deserturile si alte astfel de produse facute in principal din zahar sunt considerate carbohidrati de joasa calitate. Acestea nu au niciun fel de valoare nutritiva si pot cauza o crestere subita a nivelului de zahar din sange, ducand spre probleme cu greutatea, ambele axacerband complicatiile diabetului.

In loc sa va satisfaceti placerile cu bomboane, prajituri, sucuri dulci sau tort, alegeti fructele, precum murele, merele, perele sau portocalele. Acesti carbohidrati superiori sunt bogati in fibre, care va vor ajuta sa ameliorati absorbtia de glucoza. Prin urmare, sunt o alegere mult mai inteleapta pentru controlul nivelului de zahar din sange.